Sheikh Zayed Road i Dubai 1981

Dubais historia

Dubai, eller rättare sagt området där staden nu ligger belägen, har en historia som går långt tillbaka i tiden. Det finns bevis som påvisar att nomader levde här redan 3000 år före Kristus. Folket här levde mest på fiske och attraktiva pärlor från havets botten. Någonstans omkring det sjunde seklet, enligt vår moderna tideräkning, introducerades islam i landet och dess religion och kultur har präglat landet sedan dess.

Själva staden Dubai kom till så sent som på tidigt 1800-tal. Det var då helt beroende på det redan väl utvecklade Abu Dhabi. Efter långa år av både sjukdomar, bränder och stora problem med piratverksamheter kom Sheikh Saeed bin Maktoum bin Hasher Al Maktoum till makten år 1912. Han är av många sedd som Dubais fader då han var den första som styrde folket under en längre period. Under första hälften av 1900-talet var det fortfarande exporten av dyrbara pärlor, tillsammans med handel, som gav staden en god ekonomisk ställning. Dubais perfekta läge, geografiskt sätt, gav också en stor ekonomisk fördel. Trots dess stabila intäkter nådde även den stora depressionen till slut Dubai och i samband med både pärlindustrins abrupta slut och ett utbrett världskrig(andra världskriget) led staden av ett par mer slitsamma decennier.

Det var under den senare hälften av 1900-talet, tack vare upptäckten av olja år 1966, som Dubai fick verklig fart och landet kunde påbörja sin väg till vad det är idag. År 1969 skeppades den första lasten med olja och stadens utveckling var nu säkrad för en lång tid framöver.

Det var i slutet av 90-talet och början av det nya seklet som Dubai blev känt för sin strävan efter innovation och sin nyfikenhet angående hur långt man kan pressa teknik och arkitektur till människans fördel. I det tidiga skedet presenterades det kända byggnader som Burj Al Arab, ett mäktigt lyxhotell som reser sig precis utanför kustens gräns, vars komplexa design skulle visa sig vara början på Dubais arkitektoniska resa. Runt denna tid skapades också en rad olika fascinerande öar. Palm Jumeirah avspeglar otroligt nog en palm ovanifrån och är hem till över 520 kilometer vackert konstgjord strand och massor av olika slags hus.

Idag är Dubai ett center för både tursim och handel. Människor från hela världen reser hit för att själva få skåda denna futuristiska stad som reser sig ur en uråldrig öken. Ofantligt stora köpcentrum, vars utbud av butiker, restauranger och aktiviteter är bra mycket större än många av världens städer, har blivit samlingsplatser där alltifrån konstgjorda skidbackar till gigantiska akvarier är en del av vardagen.

www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
www.sydafrikaresor.se
Tag chansen och besök paradisön Mauritius. Njut av vackra stränder och stilla dagar i...
©2024 Dubairesor